Το ρόδι αποτελεί καρπό της ζωής και της καλοτυχίας, σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας και πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, στα νησιά και στις εσωτερικές πεδιάδες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.

Οι μοναδικές του θεραπευτικές ιδιότητες το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα φρούτα εποχής. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καθώς περιέχει βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες ταννίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ σε ποσοστό μεγαλύτερο από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Έχει αντιαλλεργική δράση λόγω της περιεκτικότητας σε ουσίες γνωστές ως πολυφαινόλες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες. Μειώνει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες μειώνοντας την αρτηριακή πίεση του αίματος . Φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του μαστού χάρις στις ευεργετικές ιδιότητες που περιέχει ο χυμός του και εκχύλισμα ροδιού. Τέλος συστήνεται η κατανάλωσή του από ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα καθώς η περιεκτικότητά του σε ελλαγικό οξύ και σε πολυφαινόλες που αποτελούν τα φυτοθρεπτικά συστατικά της επούλωσης των οστών. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

Επωφεληθείτε από τα οφέλη του ροδιού και τοποθετήστε το ψηλά στη λίστα των διατροφικών σας επιλογών τους μήνες αυτούς που είναι η εποχή του!