Μπορεί να υπάρχει ένας ισχυρός λόγος, για τον οποίο δεν μπορεί κάποιος να αντισταθεί στη σοκολάτα. Αποδεικνύεται ότι η κατανάλωσή της προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλo, όχι μία φορά αλλά δύο φορές, όπως περιγράφεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Cell Metabolism”. Κατ’ αρχάς, αυτή η ορμόνη, που προκαλεί την αίσθηση της ευχαρίστησης, εκκρίνεται καθώς ξεκινάει η λήψη τροφής με τη μάσηση. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και πάλι, όταν η τροφή φθάνει στο στομάχι. Για να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα, χρησιμοποιήθηκε μία πρόσφατα αναπτυχθείσα τεχνική σάρωσης PET, που επιτρέπει να εντοπίζεται πότε απελευθερώνεται η ντοπαμίνη, καθώς και τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την απελευθέρωσή της. Ενώ η πρώτη απελευθέρωση συνέβη στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την αισθητηριακή αντίληψη, η μετά την κατάποση απελευθέρωση περιελάμβανε επιπρόσθετες περιοχές που σχετίζονται με ανώτερες γνωστικές λειτουργίες. Από τη μία πλευρά, η απελευθέρωση ντοπαμίνης αντικατοπτρίζει την υποκειμενική επιθυμία να καταναλωθεί ένα είδος τροφής, ενώ από την άλλη πλευρά, αυτή η επιθυμία φαίνεται να καταστέλλει την προκαλούμενη από το έντερο απελευθέρωση ντοπαμίνης. Πιθανώς, αυτή η παρατηρούμενη καταστολή της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται κατά την κατάποση, θα μπορούσε να προκαλέσει υπερκατανάλωση των επιθυμητών τροφίμων.