Η γλυκομαννάνη είναι μια ευδιάλυτη φυτική ίνα, ζυμώσιμη και με αυξημένο ιξώδες. Διαιτητική – φυτική ίνα που προέρχεται από την κονδυλώδη ρίζα του φυτού με την επιστημονική ονομασία Amorphophallus konjac, που φύεται στην Ασία.

Ο όρος διαιτητική ίνα αναφέρεται σε διαιτητικές ουσίες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τα ανθρώπινα γαστρεντερικά ένζυμα. Οι διαιτητικές ίνες ταξινομούνται ως διαλυτές ή αδιάλυτες ανάλογα με τη διαλυτότητα τους στο νερό. Επίσης, ταξινομούνται σε ζυμώσιμες ή μη ζυμώσιμες, ανάλογα με το αν μπορούν να υποστούν ζύμωση από βακτήρια του παχέος εντέρου. Η γλυκομαννάνη είναι πολυσακχαρίτης αποτελούμενος από πολλά μόρια γλυκόζης και μαννόζης. Επειδή η ανθρώπινη σιαλική και η παγκρεατική αμυλάση δεν μπορούν να διασπάσουν αυτό τον πολυσακχαρίτη, η γλυκομαννάνη φθάνει αμετάβλητη στο παχύ έντερο.

γλυκομαννάνη

Οι ίνες, όπως η γλυκομαννάνη έχουν χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Επειδή η ποσότητα τροφής που καταναλώνει ο άνθρωπος εξαρτάται από το βάρος της και όχι από την ποσότητα των θερμίδων της είναι προφανές ότι οι ίνες μπορούν να μειώσουν την ενέργεια που περιέχεται σε δεδομένο βάρος τροφής. Η γλυκομαννάνη μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό μέσω διαφόρων μηχανισμών. Η αυξημένη προσπάθεια μάσησης, που σχετίζεται με την κατανάλωση φυτικών ινών, προκαλεί αυξημένης έντασης σήματα της κεφαλικής και γαστρικής φάσης της πέψης που με τη σειρά τους προκαλούν κορεσμό. Επιπρόσθετα, προκαλεί την επιβράδυνση του χρόνου διέλευσης στο λεπτό έντερο λόγω του αυξημένου ιξώδους της, την επιβραδυμένη απορρόφηση της τροφής πάλι στο λεπτό έντερο που οδηγεί σε ταχύτερη παροχή τροφής στον τελικό ειλεό, από όπου παράγονται σήματα που φθάνουν και δρουν στα κέντρα κορεσμού στον εγκέφαλο.

Οι διαλυτές ίνες, όπως είναι η γλυκομαννάνη, μειώνουν την απορρόφηση λιπών και πρωτεϊνών, ενδεχομένως περιορίζοντας τη φυσική τους επαφή με τις εντερικές λάχνες. Αξιοσημείωτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι διαλυτές ίνες αναστέλλουν και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Η γλυκομαννάνη φαίνεται ότι διαθέτει ιδιότητες που προάγουν την απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό είτε με ισοθερμιδική είτε με υποθερμιδική διατροφή. Σε μελέτες που κυμαίνονται από 3 εβδομάδες έως 4 μήνες, δόσεις των 2-4 g ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικής απώλειας βάρους κυρίως σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Η γλυκομαννάνη λοιπόν, είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην προσπάθεια απώλειας βάρους.